Rampzalige waterval van rottigheid

Hier is een beschrijving van de hel: de kleine, bedompte ruimte waarin mensen hun pasfoto laten maken. Het felle licht verblindt ze, waardoor ze als mollen op de foto komen te staan. Daarnaast is elk puistje, rimpeltje of porie zichtbaar op het grijze plaatje dat ze een foto durven te noemen.
Het is duidelijk: ik heb een hekel aan pasfoto’s laten maken. Het is een ramp. Hoe erg ik ook mijn best doe om mijn haar er toonbaar uit te laten zien en de uitdrukking op mijn gezicht te laten lijken alsof ik blij ben met de hele situatie, zie ik er toch uit alsof ik net overreden ben door een stel vrachtwagens. Mijn mond hangt scheef, mijn gezicht is zo bol dat het lijkt alsof het getekend is op een ballon en mijn haar is een soort rampzalige waterval van rottigheid.
Op zich is dit allemaal niet zo erg. Ik heb wel ergere foto’s in mijn repertoire (die ik jullie allemaal niet ga laten zien). Het enige wat ik met die foto’s moet doen is ervoor zorgen dat ze niet op Facebook terecht komen. Pasfoto’s daarentegen zijn juist daarom zo verschrikkelijk. Niet alleen bestaan ze, ze komen ook nog eens te staan op datgene wat ik juist overal moet laten zien: mijn identiteitsbewijs. Daar sta ik dan op het pasje, in de meest onflatteuze hoek, met de meest onflatteuze belichting en de foto is niet eens gemaakt in een discotheek. Dit moet ik laten zien aan talloze onbekenden die me daarna op een heel andere manier bekijken. Meestal verwacht ik dat ze me nog eens aankijken, terugkijken naar mijn identiteitsbewijs en daarna aan me vragen: “Ben jij dat echt?” Waarna ik dan verdrietig kijkend mijn schouders ophaal en een “ja” laat ontsnappen. Het gebeurt echter nooit en dat maakt me bezorgd. Lijk ik zo goed op mijn pasfoto? Of durven ze niet te zeggen dat ze nog nooit zo’n verschrikkelijke foto hebben gezien? Laten we hopen op het laatste.

Advertenties

22 gedachtes over “Rampzalige waterval van rottigheid

 1. Haha, ja pasfoto’s zijn altijd zo heerlijk flatteus. Maar hij is bij mij altijd beter dan die van m’n collegekaart… Die is namelijk midden in de introductieperiode gemaakt, staat iedereen dus lekker fris op :s En dan is ‘ie voor het pasformaat ook nog wat uitgerekt in de breedte… Ergens heb ik geluk omdat ik gezien mijn lengte en de vaste camera positie nog een heel stuk “lucht” boven me heb staan, terwijl de rest echt de hele foto vult. Maar die foto staat nu dus ook al voor het 7e jaar onveranderd op m’n pas… Ken dan ook niemand die vrijwillig z’n collegekaart laat zien, haha. Ben dan toch blijer met m’n chagerijnig pasfoto’s 😉

 2. Mijn foto’s worden gemaakt bij de fotograaf (we hebben hier zo ver ik weet geen hokjes. Niet in ons dorp) en dan heb ik altijd het gevoel alsof je je mugshot aan het maken bent. Niet lachen, gezicht overduidelijk zichtbaar. Mondhoeken mogen een beetje omhoog. Hoofd recht, oorbellen uit.
  Jup. Ik heb er een hekel aan. En hoe vaak ik al niet mensen ben tegen gekomen die zeggen (over hun eigen foto hoor) “verschrikkelijke foto he, lijk er wel een crimineel op”
  Wij Nederlanders zijn dus met zijn alle crimineel. Gezellig!

 3. Oh ik hou ook zo van pasfoto’s laten maken *sarcasme*. Ik laat ze altijd maken bij de fotograaf en die vind ik er al niet zo geweldig uit zien, dus een pashokje durf ik helemaal niet aan. Ik ben blij dat ik maar één keer in de zoveel tijd nieuwe pasfoto’s nodig heb.

 4. pasfoto’s maken vind ik niet alleen verschrikkelijk, maar ook nog duur. Helemaal flauw dat je 10 euro voor 4 van die kleine lelijke foto’s van jezelf betaald! 😦

 5. Ik zal je zeggen dat ik van afgelopen vrijdag (zaalvoetbal) een hoop spierpijn heb overgehouden. Door dit verhaaltje moest ik zo hard lachen dat het aan de ene kant best vervelend was met die spierpijn. Toch erg leuk geschreven!

 6. Ik voel me altijd net een beetje crimineel, als ik pasfoto’s moet laten maken. Zo’n overbelicht chagrijnig kijkend gezicht is nou eenmaal niet bepaald flatteus! Gelukkig zitten we met heel veel anderen in hetzelfde schuitje 😉

 7. Whaha GeWELDIG echt! zo verschrikkelijk herkenkenbaar!
  Als ik ergens een hekel aan heb is het wel pasfoto’s maken, het is gewoon altijd zo dat die kleine fototjes die op een belangrijk pasje komen te staan altijd zo beschamend worden dat ik nooit mijn pasje aan iemand wilt late zien.
  xx

 8. Inderdaad heel herkenbaar 🙂 En ik realiseer me dat ik binnenkort een nieuw paspoort nodig heb en er dan dus weer een moet laten maken! Ik doe dat bij de fotograaf, maar het voelt alsof je naar de tandarts moet.

  • WAHA ja hier nog een!! Lachen als een boer met kiespijn *zucht*

   Overigens kijk ik bij de duane altijd iets te vrolijk in de hoop dat ze niet naar mijn rampzalige foto in mijn paspoort kijken haha…

 9. Haha, niemand houdt echt van pasfoto’s geloof ik! Overigens, zoek een goede fotograaf en betaal een paar euro’s meer. Na 1000 slechte pasfoto’s sleepte mijn moeder me mee naar een echte goede en die zette mij volgens de regeltjes toch leuk op de foto. Erg fijn 🙂

 10. Het grappige is dat de pasfoto’s die ik voor het laatst heb gemaakt van mij zijn met make-up doe. Ik doe nooit make-up op. Dus als ik mijn studentenpas moet laten zien (daar staat die pasfoto op), dan ben ik altijd bang dat ze me niet herkennen door die make-up 😛

 11. ik heb heb zelfde gevoel bij mijn ID. Laat ik hem zien, ben ik altijd bang dat ze me niet herkennen. Het is gewoon vervelend dat je niet zelf een foto mag maken voor je ID!

 12. Ik durf mijn paspoort of OV-chipkaart ook gewoon niet te laten zien. Bij de laatste hou ik altijd mijn duim over mijn foto als ik hem vast heb om in of uit te checken.

 13. haha je schrijft het geniaaal!
  echt grappig!
  ik vind pasfoto’s niet heel erg behalve als het een man is die je op de foto zet ( en als het een lekker ding is dan schaam ik me helemaal….
  haaha.

  xx

 14. Goh, ook niet gezegend met fotogeniekheid? Ik wil zelf alleen op de foto als de foto’s met mijn camera gemaakt worden, dan kan ik zelf beslissen wat blijft, wat gaat en wat dus vooral niet in de handen van een ander valt.

  Pasfoto’s zijn zeker een nachtmerrie, maar nog erger is het als je met iemand op de foto ‘moet’ die megafotogenieke-skills heeft. Dan lijkt je op de een of andere manier nog meer op de liefdesbaby van Frankenstein en Quasimodo dan wanneer je alleen op de foto staat.

 15. Haha, ik heb er eigenlijk helemaal geen problemen mee. Op deze pasfoto kijk ik alsof ik ieder moment in slaap kan gaan vallen. En ik ben 3 jaar jonger, dus zou het niet vreemd vinden als ze me niet zouden herkennen. ( :

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s