Een vreemde fascinatie voor woorden

Laten we eerlijk zijn: ik ben nogal een rare. Natuurlijk verraad mijn berenmuts wel een beetje mijn identiteit, maar dat is niet het enige. Als je voorbijgaat aan de liefde voor het zingen van liedjes die in een conversatie passen, het vreemd dansen op openbare plekken en het moeiteloos voor schut zetten van mezelf en anderen, heb ik ook een vreemde fascinatie voor woorden. Zo heb ik favoriete woorden (harmonie, parallel, teleologie) en woorden die ik ontzettend lelijk vind (schermutseling, potvis, huichelaar). Daarnaast zoek ik woorden op die eigenlijk niemand kent (bijvoorbeeld dat balkje dat je tussen de boodschappen van jezelf en iemand anders zet bij de kassa? Dat heet een beurtbalkje). Bovenal ben ik dol op woorden die om hun eigen reden bijzonder zijn. Hier zijn mijn favoriete bijzondere woorden of uitspraken:
1. Palindroom. Een palindroom is een woord of zin dat omgekeerd hetzelfde is, zoals lepel. Nu heb ik, sinds ik erachter kwam hoe geweldig dit is, al een flinke stapel met palindromen gezien, gelezen en onthouden, maar af en toe vang ik in een gesprek een palindroom op. Dit zorgt voor vreemde situaties, zeker wanneer ik uit het niets: “Dat is een palindroom!” roep en mijn gesprekspartner niet weet wat dat in de eerste plaats is. Toch houd ik van deze woorden en zinnen, al vind ik het jammer dat het woord voor dit soort verschijnselen zelf geen palindroom is.
2. Onomatopee. Een onomatopee is een woord dat hetzelfde klinkt als het geluid dat het beschrijft, zoals miauw. Soms gebeurt hetzelfde als bij de palindroom, ik hoor een woord dat een onomatopee is en ik moet het delen met de wereld. Het is zo jammer dat de wereld het niet wil weten of er niets van begrijpt (daarom gooi ik het op mijn blog!).
3.  Alliteratie. Een alliteratie is een opeenvolging van woorden die met dezelfde letter of letters beginnen, zoals een koude kerst of dat spelletje waarbij je een zin moet maken met alleen woorden die beginnen met een z (of was ik de enige die dat speelde?). Alliteraties zijn geweldig en worden vaak gebruikt in de literatuur en bij reclames.
Dit zijn mijn favoriete bijzondere woorden of uitspraken. Ik vind de woorden palindroom, onomatopee en alliteratie misschien wel de mooiste woorden van allemaal. Het zou geweldig zijn om een stel woorden te vinden die iets had van alle drie de verschijnselen: een palindroom, onomatopee en alliteratie in één! Dan zouden al mijn wensen uitkomen.

Advertenties

24 gedachtes over “Een vreemde fascinatie voor woorden

 1. Onomatopee is een woord dat ik afgelopen jaar pas geleerd heb en ik vind het een prachtige woord 🙂 Ik moet dan altijd denken aan koekoek. Jammer dat dat net niet aan alledrie voldoet. Teleologie is trouwens ook een mooi struikelwoord zeg, ik weet niet of ik moet proberen dat hardop uit te spreken, haha!

 2. Ik dacht eerst dat je de woorden ‘palindroom’ etc, mooi vond, maar je bedoelt woorden die palindromen zijn, toch?

  Ik vind vooral de alliteratie van lieve Laura mooi, maar natuurlijk niet alleen vanwege de alliteratie 😛

 3. Leuke post! Ik wist nog niet wat onomatopee was. Ik speel in de auto vaak het alliteratie spelletje tot grote frustratie soms van mijn bijrijders 😉 dus je bent niet de enigste!

 4. Dit is echt heel erg herkenbaar. Ik heb ook een vreemde fascinatie voor woorden (in random talen, niet alleen Nederlands) Ik vind momenteel echt een verschrikkelijk lelijk woord. Neologismen zijn trouwens wel heel cool, die gebruikt Maarten Toonder heel veel in de boeken van heer Bommel/Tom poes. Al gebruikt hij ook veel onomatopeeën (het meervoud van onomatopee is ook cool!)

 5. Palindroom kende ik al. Op een of andere duistere rede (ik spoor niet helemaal) doet het me constant denken aan een Paling. Ehh.. Wat? Juist. Aan de vis. Het heeft totaal niks met elkaar te maken (behalve als er een vis soort is die voldoet aan de eisen van een Palindroom), maar toch moet ik constant denken aan een paling.

  Die andere twee woorden kende ik niet, maar ik vind ze wel heel mooi!

 6. Haha.. ik kende ’t woord beurtbalkje al, dat is zo geniaal bedacht (want ’t beschrijft echt precies wat ’t doet). Onomatopee kende ik nog niet, maar alliteratie en palindroom zijn inderdaad heel mooi.
  Ik denk trouwens dat een vreemde fascinatie voor woorden misschien wel bij alle blogger voorkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s