ZIN van Geertje Couwenbergh

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Lotte het boekje ZIN van Geertje Couwenbergh. De ondertitel “lust in je leven door schrijven” verraadde de inhoud al een beetje: door schrijfoefeningen leer je zin geven aan en zin te krijgen in je leven. Hoewel ik uitkeek naar de leuke schrijfoefeningen die ik voorbij zag komen tijdens een eerste doorblader-sessie , was ik een beetje sceptisch over wat het boek me beloofde. Zin geven aan mijn leven door wat te schrijven? Natuurlijk. Mijn leven zal vast compleet veranderen als ik alleen al de achterkant lees. Het zal wel.
Je ziet de ‘maar’ al aankomen. Het is geen zelfhulpboek. Het claimt niet dat het alle antwoorden op mijn grote levensvragen biedt. Het is een boek over schrijven. En plezier. En be-woest zijn, want dat is belangrijk. Het gaat erom dat je de kleine, ogenschijnlijk saaie ervaringen in je leven, maar ook het schrijven op een andere manier benadert en gaat waarderen.
Ik kreeg als eerste toestemming om te kliederen. Er bestaan namelijk geen fouten in kliederen. Geen grammaticale catastrofes, geen monsterlijke zinsconstructies of ander leed dat een perfectionist zoals ik ervan belet om te schrijven. Wat moet ik dan doen? “Niet stoppen, niet teruglezen, vergeet grammatica, vergeet leuk, gewoon woorden. Gaan met die banaan” luidt het antwoord. En dan wordt alles ineens veel leuker.
Naast de grappige, serieuze en soms ook inzichtvolle schrijfoefeningen, zijn er ook tips te vinden over de uitrusting van de schrijver, tips om dromen te analyseren en als inspiratie te gebruiken en verwijzingen naar andere must-have boeken voor de creatieveling. De schrijfstijl is vlot en grappig, maar op de juiste momenten voelde het alsof een vriendin me bemoedigend aansprak.
Nee, mijn hele wereldbeeld is niet veranderd. Ik ben nog steeds de perfectionistische neuroot die ik was. Wat wel anders is, is dat ik veel meer schrijf. Over alles. Het gaat niet er niet meer om dat iets perfect is (al hoop ik daar altijd wel op), maar dat ik schrijf waar ik zin in heb, al gaat het maar over mijn verstopte neus of koude tenen. Tegelijkertijd observeer ik meer dan ik deed. Ik weet nu: overal zit een verhaal in. Dat maakt alles wat ik doe toch net een klein beetje meer ZINvol.

Advertenties

18 gedachtes over “ZIN van Geertje Couwenbergh

  1. Hmm, klinkt als een handig boekje.

    Ik ben ook altijd bang om fouten te maken, maar mijn luiheid wint meestal van die angst. Bijvoorbeeld: ik lees net geschreven stukken vaak geen tweede keer voordat ze online gaan. Niet altijd even handig, maar het scheelt wel een heleboel tijd.

  2. Leuk! Mijn perfectionisme weerhoudt me er altijd van om te schrijven. Nou draait mijn blog om fotografie, maar het eind van mijn project nadert. En dan wil ik meer schrijven.. maar hoe en wat? Ik word er bang van.

  3. Grappig! Dit boekje stond op mijn verlanglijstje met kerst, maar helaas niet gekregen. Hopelijk krijg ik het boekje wel met mijn verjaardag in februari; anders ga ik ‘m zelf kopen! Zeker na het lezen van dit blogje 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s