Last Christmas: een analyse

Het is het kerstliedje dat je zoveel mogelijk probeert te ontwijken, tot je in de supermarkt loopt en je niets anders kunt dan de nederlaag te ondergaan: Last Christmas van George Michael. Maar waar gaat die clip eigenlijk over?
(Klik hier om de clip te bekijken!)
De videoclip begint met een paar idyllische shots van kerstkaarten die de crew gekocht heeft bij de lokale tabakswinkel.  George Michael zet in met een paar hoge noten om zijn pijn uit te drukken over de kerstdagen van vorig jaar. George (zo mag ik hem noemen) stapt samen met zijn vrienden uit de auto met het kapsel van een Afghaanse windhond. Het is al snel duidelijk dat iedereen samenkomt met de feestdagen. Een andere theorie is dat dit de kerstborrel van de Club van de Lelijke Kapsels is. George deelt een mysterieuze blik met een vrouw en de interpretatie daarvan wordt overgelaten aan de kijker.
In de volgende scène is de Club bezig met het versieren van hun vakantiehuisje. George laat zijn “kerstslinger” – want we weten allemaal waar dit over gaat – vallen bij de vrouw en wisselt nogmaals een vreemde blik met haar uit. We know what you did last Christmas…  Vervolgens worden we overladen met een aantal typische kerstige taferelen met lachende mensen en George die melodramatisch de verte in kijkt. Dan ineens: een broche. Die staat symbool voor ‘I gave you my heart’, want ja hoor, de vrouw kreeg die van George, maar draagt het nog steeds. De liefde is nog niet over!
Tot slot gaat de groep weer weg uit het huisje en komen de kerstkaarten weer kort in beeld. Wat is er gebeurd? Komen George en de vrouw nog bij elkaar? Of gaat George dit jaar voor ‘someone special’, een leuke vent dus? We kunnen alleen maar gissen.

Fijne dagen!

Advertenties

14 gedachtes over “Last Christmas: een analyse

  1. Hahahaha wat een mooie interpretatie! Ik had de clip nog nooit gezien, maar goede aanleiding om hem eens te bekijken. Persoonlijk vind ik de kapsels nog wel wild en woest, maar dat mallotige zwaaien aan het begin, dat kan echt niet 😛

  2. Het is mij dit jaar opgevallen dat vooral kerstliedjes uit het verleden te horen zijn op de radio. Blijkbaar heeft de nieuwe generatie van zangers deze periode overgeslagen. Maar ik ben best blij met die liedjes van “toen”, zolang ze maar beperkt blijven tot deze periode.
    … een beetje nostalgie mag best tijdens deze feestdagen …
    😉

  3. En toch vind ik het stiekem wel leuk om het nummer te horen. Ik zal het niet vrijwillig aanzetten, maar het hoort er een beetje bij. Fijne dagen! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s