De kronieken van het studentenleven #1

Toen ik bijna een week geleden aankondigde dat ik deze maand elke dag zou bloggen en vroeg naar wat mensen wilden weten, vroeg Anke of ik wat wilde vertellen over mijn studie. Ik moest daar weer aan denken toen Ariska en Kim, die dit jaar hun VWO-diploma gaan halen, mij bevroegen over het wonderlijke studentenleven terwijl we in Leeuwarden de Friese delicatessen aan het eten waren (aardbeien, chocola, boterkoek). Daarom schrijf ik een reeks over precies dat: mijn studie en het studentenleven zoals ik het ervaar, plus een paar do’s en don’ts.

Humaniwatte?
Een aantal jaar geleden liep ik als middelbare scholier rond op de studiebeurs, op zoek naar de perfecte universiteit die mij de studie kon geven die ik zocht. Ik wilde ‘iets met’; iets met psychologie, filosofie, theologie en sociologie, maar dan weer iets anders. Tot zover mijn besluitvaardigheid.
Terwijl ik er rondliep, merkte ik dat niets me echt aansprak. De universiteit leek me niet leuk, de studierichtingen waren saai of ik kon me niet voorstellen dat ik me met één bepaalde richting elke dag bezig zou houden. Ik wilde het net opgeven, tot ik ineens een klein kraampje zag met bordjes die zeiden: “de mooiste studie is de mens”. Dat leek er al meer op.
Humanistiek, want zo heet de studie die ik nu doe, is precies ‘iets met’. Het is namelijk een multidisciplinaire studie, met precies de richtingen die me leuk leken. Ongeveer de helft van de afgestudeerden wordt geestelijk begeleider, werd er gezegd, en ook al sprak dat me juist niet aan, ben ik het toch gaan doen. Ik ben nog steeds heel tevreden met mijn keuze.

Do’s
Zoek goed. Zoek heel goed. Mijn studie is bijvoorbeeld op één plek te doen (op de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht) en het is niet overal bekend. De kans is groot dat er meer van dat soort studies zijn waar niemand van af weet (of in ieder geval weinig mensen). En volg je instinct. Meestal merk je bij jezelf wel of je datgene gevonden hebt wat je zocht (dit is trouwens uitstekend advies op heel veel gebieden in je leven).

Don’ts
Kies niet voor een studie of universiteit om één of meerdere van de volgende redenen: Al je vrienden gaan het doen/je kunt er later veel geld mee verdienen/het is populair/het is makkelijk/vul andere onzinnige redenen in. Kies een studie en een universiteit die jou leuk lijken. Kies voor iets wat je echt interesseert en waarvan je weet dat je je er een langere tijd mee bezig zou kunnen houden. Kun je je voorstellen hoe ik zou zijn als ik iets zou hebben gekozen als geneeskunde? Ik moet al huiveren bij de gedachte.

De volgende keer zal ik wat meer vertellen over wat mijn studie precies inhoudt (ook al ben ik daar zelf ook nog niet helemaal achter).

Advertenties

15 gedachtes over “De kronieken van het studentenleven #1

  1. Ik vind dit inderdaad ook leuk om te lezen! En ik had inderdaad ook nog nooit van die universiteit of studie gehoord. Ben dus wel benieuwd naar de volgende stukjes 🙂

    En ben het helemaal eens met je do’s en don’ts! Kan er ook aan toevoegen dat wat men op de studiebeurs doet meer richting “werven” gaat en wat men op open dag doet meer “voorlichten” is. Beiden oprecht hoor, daar niet van, maar toch een iets ander insteek voor ook een ander publiek. Althans, zo ging het in de jaren dat ik voor mijn uni op studiebeurzen stond. Geloof dat mede door de crisis lang niet alle instellingen nog op de studiebeurs staan (laatste jaar dat ik er stond was de UU bv. al niet meer aanwezig).

  2. Het is altijd leuk om te zien wat iemands interesses zijn en hoe die de studiekeuze kunnen bepalen. Er zijn zo ontzettend veel richtingen die je in kunt slaan. Het lijkt me heel moeilijk daar de juiste uit te pikken. Ik heb destijds gekozen voor een middenstandsopleiding die wat creatieve vakken in het pakker had. Dat zou ik nu niet meer doen. Geneeskunde is ook zeker niet mijn ding, maar ik ben blij dat er mensen zijn die er wel voor kiezen. 🙂

  3. leuk om te lezen wat je studeert! 🙂 beetje standaardvraag misschien, maar ik ben nu wel erg benieuwd wat je er later mee wil gaan doen, heb je daar al een idee over? Is je mening dit jaar nog veranderd? Had je nog een tweede keuze?

    Enne, mijn studie niet beledigen he 😉

  4. Lijkt me wel interessant! Een belangrijke tip die ik van een student meekreeg, zorg dat je vanaf het eerste moment een klik met de school hebt. Een opleiding kan nog zo leuk lijken, als je geen klik met de school hebt dan kan je de opleiding ook wel vergeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s