Frederique, topvrouw: deel 2

Deel 1 is hier te lezen.

Transgender Nederland 
Frederique is de voorzitter van LKGT&T/Transgendervereniging Nederland. Dit is een organisatie die plaatselijke avonden organiseert voor transgenders. De vereniging heeft zo’n tweehonderd leden. Elke maand worden er avonden georganiseerd waarbij er verschillende activiteiten zijn. Zo zijn er modeshows en worden er make-upadviezen gegeven, maar transgenders komen ook bij elkaar om te praten en elkaar te ondersteunen. Daarnaast probeert Transgendervereniging Nederland zoveel mogelijk voorlichting te geven in de hoop dat het meer geaccepteerd wordt om transgender te zijn.
De vereniging maakt deel uit van een overkoepelende organisatie, Transgendernetwerk Nederland (TNN). TNN is momenteel bezig met het veranderen van artikel 28, de wet die regelt wanneer iemand zijn of haar geslachtsaanduiding mag veranderen in de basisadministratie. Op dit moment moeten mensen die dit willen aan drie eisen voldoen. Ze moeten goedkeuring van zowel een deskundige als van de rechtbank krijgen en ze moeten gesteriliseerd worden. Het liefst zou TNN willen dat al deze eisen vervallen, maar voor nu richt de organisatie zich op het laten verdwijnen van het oordeel van de rechtbank en de sterilisatie-eis. Het veranderen van de geslachtsaanduiding kan erg belangrijk zijn voor iemand. “Op het moment dat ik vierentwintig uur als vrouw leefde, bleek dat een derde van de post onder meneer binnen te komen, gewoon omdat die basisadministratie nog niet aangepast was. Dat was heel frustrerend”, zegt Frederique.
De organisatie hoopt dat het voorstel ergens in het voorjaar plenair behandeld zal worden.

Openheid, acceptatie en geen spijt 
Op de vraag wat tips zijn voor mensen die niet transgender zijn, zegt Frederique: “Het meest belangrijke is: sta open voor datgene wat je hoort. Geen enkele transgender is hetzelfde, dus op het moment dat iemand zegt: ‘ik ben travestiet’, is het altijd goed om door te vragen van: ‘wat betekent dat dan voor jou?’” De grootste angst van mensen die transgender zijn, is niet geaccepteerd te worden en afwijzing. Het is dus van belang om te proberen om door één deur te komen met de transgender persoon. “Accepteer wat je tegenkomt”, luidt het advies. Daarbij merkt Frederique op dat het heus niet alleen transseksuelen zijn die het lastig hebben. Lichamelijk gezien hebben transseksuelen het moeilijk, omdat zij te maken hebben met operaties en hormonen, maar travestieten moeten in elke nieuwe omgeving uitleggen dat ze het prettig vinden om zich soms als vrouw te kleden. Zodra een transseksueel als vrouw leeft, kan zij ondergaan in de massa als vrouw. Travestieten komen elke keer in een outingsperiode terecht, bijvoorbeeld als ze in een verzorgingshuis terechtkomen. Daarin is acceptatie dus erg belangrijk.
Voor mensen die zelf transgender zijn, heeft Frederique ook adviezen, met als belangrijkste: neem de tijd. “Op het moment dat je erachter komt dat dit met je aan de hand is, wil je het liefst zo snel mogelijk om”, legt Frederique uit, maar het beste is om te wachten met handelen, zodat je zeker bent van wat je wilt. Daarnaast is het belangrijk om te blijven nadenken over waarom je een bepaalde actie wilt ondernemen. “Schrijf een brief aan jezelf en schrijf op waarom nu op dit moment deze stap niet anders kan dan dat die kan”, zegt Frederique. Dan word je gedwongen om na te denken over wat die stap zo belangrijk maakt voor je.
Om die reden heeft Frederique geen spijt van de stappen die ze heeft gezet en het feit dat ze wat later achter haar vrouwelijke kant is gekomen. Mensen die in de puberteit al beginnen met hormonen, behalen doorgaans lichamelijk gezien ‘mooiere’ resultaten. Aan de andere kant is Frederique blij met hoe ze nu in haar vel zit en weet ze niet of ze zich ook zo had gevoeld als ze in de puberteit was begonnen met haar transitie. Bovendien had ze nu een baan en een eigen huis, zodat ze in alle vrijheid kon onderzoeken wat ze wilde. “Dus als ik terugkijk en ik ben eerlijk, dan heb ik het gevoel dat het niet beter heeft kunnen gaan dan het nu gegaan is.”

Geen vaste rollen 
Tot slot hoopt Frederique dat rolpatronen van mannen en vrouwen minder strak worden. Zelf ervaart ze dat ze zich per situatie anders voelt. “Gender is vloeibaar”, legt ze uit. Wanneer ze in nette vrouwenkleding naar concertgebouw gaat, voelt ze zich op en top vrouw, maar aan een tafel met alleen vrouwen, voelt ze zich juist het meest mannelijk van de groep. Ze hoopt dat mensen zoveel mogelijk hun eigen interesses kunnen volgen zonder dat de maatschappij daarop neerkijkt. “Er wordt heel raar gekeken als een vrouw motor rijdt of als een man kiest voor borduur- en handwerk. Ik hoop heel erg dat we van dat soort ideeën afkomen en dat iedereen zelf kan kiezen wat bij zichzelf past.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s