Je beste bondgenoot

Je hoort vaak van die uitspraken. “Je staat in je eigen weg”. “Je bent je eigen grootste vijand/competitie/blokkade”, enzovoorts. Ik vind het altijd zo negatief klinken. Ik zou eerder zeggen: als je met jezelf meewerkt, ben je je allergrootste, allerbeste, en meest competente bondgenoot die je ooit zult hebben. We zijn ons vaak niet eens bewust van ons kunnen tot we onszelf uitdagen en we met onszelf meewerken in plaats van tegenwerken. Dus hoe werk je met jezelf mee?

Ik ben geen expert, maar er zijn paar dingen die ik heb geleerd over met jezelf meewerken:

1. Accepteer waar/wie/hoe je bent.
Mensen vergeten vaak dat accepteren waar je op dit moment bent niet per se betekent dat je er niets aan wilt of kunt veranderen. Het wegduwen van een probleem is ook niet het accepteren. Accepteren betekent simpelweg dat je erkent dat iets er is. Dat is het.  Of je het nu leuk vindt of niet, zo ben je er op dit moment aan toe en dat is oké. Einde. Pas als je iets hebt geaccepteerd, kun je er iets aan doen. Je kunt niet werken aan je zelfvertrouwen als je niet eerst hebt erkend dat je zelfvertrouwen vrij laag is.
2. Luisteren.
Leer het verschil tussen jezelf pushen en jezelf overwerken. Wanneer je sport, is er een punt dat je ademhaling versnelt en alles zwaarder wordt (voor de mensen die een hekel hebben aan sport: denk maar aan een andere vergelijking). Dat is het punt waarop je pusht en doorgaat. Maar als je te hard pusht, zorgt het voor blessures. Je weet pas wanneer je juist pusht of jezelf overwerkt door te luisteren. Dit kan luisteren naar je lijf zijn, maar ook naar je gevoel.

3. Weet wanneer een situatie, persoon, omstandigheid, omgeving wel of niet goed voor je is.
Soms is het niet zo duidelijk. Soms ben je dol op een persoon, maar brengt het omgaan met diegene je niets meer dan verwarring of pijn. Soms ben je dol op je omgeving, maar wordt de drukte je regelmatig te veel. Soms voel je je veilig in een situatie, maar kun je niet verder komen tot je eruit bent. Meestal weet je ergens wel of iets wel of niet goed voor je is. Als je het niet zeker weet, zijn er een paar vragen die je kunt stellen: Wat levert deze situatie mij op? Helpt het me dichter bij mijn doelen te brengen? Hoe voel ik me als ik in deze situatie ben?

4. Uit. Je. Comfort. Zone.
Serieus. Gebruik je comfort zone als je bed waar je aan het eind van de dag in gaat liggen (of soms een hele dag in luiert, want soms heb je die dagen nodig). Je komt er regelmatig in terug, omdat het een veilige haven is. Maar voor de rest: ga eruit. Je hoeft niet meteen een lichtjaar over de grenzen heen. Begin met een teen. De volgende dag nog een teen. Voor je het weet sta je er een paar stappen buiten, kijk je achter je en zie je dat je de grenzen van die zone hebt verlegd. Maar ga eruit. Nu.

5. Wees je eigen vriend(in).
Je bent de enige in je hele leven die altijd bij je zal blijven. Altijd. Het beste wat je kunt doen is een vriendschap met jezelf vormen, hoe zweverig dat ook klinkt. Als je ergens moeite mee hebt in jezelf, bedenk dan hoe het zou zijn als je beste vriend(in) het er met je over zou hebben. Zou je hem/haar erover veroordelen? Of zou je diegene geruststellen en het probleem relativeren?  Als je een ongemakkelijke situatie overleeft met een vriend(in), gaan jullie je dan schamen of er keihard over lachen? En als je alleen bent?

De beste manier om je leven door te komen is in bondgenootschap met jezelf. Het wordt op z’n minst een stuk relaxter en een stuk gezelliger.

Advertenties

9 gedachtes over “Je beste bondgenoot

  1. Helaas gaat stappen uit je comfort zone soms moeilijker dan je dacht.. En nee, je bent nog niet beroemd. Tenminste, niet wereld. Misschien wel al nationaal, maar ik heb de tv niet aangehad, dus dat zou ik niet weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s