De geluksplant

Laat ik met de deur in huis vallen: het idee dat je geluk vanuit jezelf kunt genereren en dat je het alleen uit jezelf kunt halen, is een hoop onzin. Die gedachte houdt geen rekening met het feit dat mensen soms door omstandigheden of chemische onbalans heel moeilijk gelukkig kunnen zijn en het zegt in principe dat je je niet rot mag voelen om dingen die zich buiten je afspelen.

lslsls

Wat ik wil zeggen is dit. Soms ben je gewoon niet gelukkig. Dat is geen ramp en het is geen karakterfout. De Westerse gedachte heeft ons ingepraat dat we naar geluk moeten streven en dat als we het eenmaal bereikt hebben, we voor altijd in een soort gelukszalige bubbel zullen leven, zonder dat dingen van buitenaf ons ooit kunnen raken. Hoor je hoe onmogelijk dit klinkt?

Geluk is een plant in je eigen geestelijke moestuintje. Je hebt heel veel andere planten in je tuin. Je hebt een boosheidsplantje, en je hebt een plant voor ontspanning. Ze groeien allemaal door elkaar, en naast elkaar, en ze hebben allemaal zonlicht en water nodig. Als je zegt dat geluk het hoogste goed is, loop je het risico dat plantje te verdrinken in teveel water en dat je alle andere plantjes negeert, met alle gevolgen van dien.

lslslsl

De geluksplant en de blijheidsplant en de verdrietsplant groeien en bloeien. Elk seizoen veranderen ze. Je geeft elk van hen genoeg water, genoeg zonlicht, genoeg verzorging, en je ziet dat elk plantje groeit zoals het hoort. Soms heeft het ene plantje wat meer aandacht nodig dan de ander. En, als je lang genoeg geduld hebt, kun je uiteindelijk de vruchten plukken van al die tijd en energie die je erin hebt gestopt.

De geluksplant krijgt misschien de meeste schoonheidsprijzen, maar onderschat niet de waarde van een tuin die volledig in bloei staat.

Advertenties

13 gedachtes over “De geluksplant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s