The Artist’s Way van Julia Cameron

Twaalf weken lang werken aan je creativiteit. Toen ik begon aan The Artist’s Way van Julia Cameron leek het me een onmogelijk lange tijd en dacht ik dat ik er halverwege mee zou stoppen. Maar hier ben ik, drie maanden later (oké, het duurde even voordat deze post online kwam, dus het is alweer wat langer geleden dan drie maanden), met een boek waarvan de kaft een klein beetje omgevouwen is en waar geen enkele pagina er meer uitziet als toen het nog in de winkel stond. Hoewel ik dat normaal gesproken allemaal heiligschennis vind, was dit het meer dan waard.

Volgens de achterflap is het boek “een waardevolle en inmiddels wereldwijd door velen beproefde methode om (weer) in contact te komen met je eigen creativiteit”. Ik wist inderdaad al van The Artist’s Way voordat ik het in de winkel kocht, van zoektochten op het internet naar schrijftips en zelfs uit een college over creatief schrijven (jawel, er bestaan universitaire colleges over schrijven! Hoezee!). Ik was des te nieuwsgieriger naar de inhoud en ik was benieuwd of ik werkelijk mijn “creatieve blokkades”, zoals het in het boek beschreven wordt, uit de wereld zou helpen.

Laat ik eerst met dit beginnen: The Artist’s Way is een spiritueel boek. Niet het Jomanda-spiritueel waarbij je door handoplegging ineens een geniaal schilderij zal maken, maar God wordt wel een behoorlijk aantal keren genoemd en er worden nu niet bepaald wetenschappelijke bronnen aangewend. Dat kan soms in de weg zitten tijdens het lezen en het uitvoeren van de opdrachten. Gelukkig is er overheen te lezen en hoef je niet dagelijks een bidritueel uit te voeren om creatief te zijn, volgens dit boek (al mag je natuurlijk wel bidrituelen uitvoeren als je je daar prettig bij voelt).

Wat ook opvalt, is dat creativiteit en je “innerlijke stem”, zoals het genoemd wordt, verweven zijn volgens Julia Cameron. Sterker nog, je innerlijke stem, of, als je een wat meer nuchtere uitdrukking wil, je intuïtie of spontane gedachten, is je creatieve stem. Deze fluistert je in om een cursus Afrikaanse zang te volgen, ook al gaan er honden janken wanneer je met de radio mee neuriet. Cameron moedigt je aan om, middels opdrachten en oefeningen, naar deze stem te luisteren, hoe gek het allemaal ook klinkt.

In het begin was ik hier heel sceptisch over. Oké, dus als ik dagelijks een paar pagina’s volschrijf met wat ik maar wil, dan kan ik beter luisteren naar mijn gevoel en doe ik meer gekke dingen? En als ik nu een opdrachtje doe over mijn kindertijd, kom ik meer in contact met mijn “innerlijke kind”? Als je dit boek koopt en werkelijk gaat doen, hoop ik dat je voorbij al deze beweringen kunt gaan, net als ik. Door de opdrachten gewoon uit te voeren en te kijken waar ik uitkwam, merkte ik inderdaad dat ik heel veel gekke ideeën kreeg. Dat is op zich niet het vreemde, want bij mij zijn er gekke ideeën in overvloed, maar dit keer wilde ik ze ook echt uitvoeren. En dat deed ik ook. Of het ook echt aan dit boek ligt, weet ik niet, maar het is wel fijn om dat te denken.

The Artist’s Way heeft me in drie maanden tijd heel veel inspiratie gegeven, ideeën en het heeft me met mijn eigen denkwijzen geconfronteerd. Of dit me het laatste zetje geeft voordat ik de Nobelprijs voor de Literatuur win, dat is maar de vraag, maar het heeft me in ieder geval heel veel stof tot nadenken gegeven en ik heb nog nooit zoveel geschreven in mijn leven. Dat moet toch iets zeggen.

Advertenties

14 gedachtes over “The Artist’s Way van Julia Cameron

 1. Ik heb het boek ook nog steeds liggen en ben er na 3 weken al even mee gestopt. Ik had (of nam) er geen tijd voor en inderdaad komt het spirituele naar mijn smaak te vaak om de hoek kijken. Toch wil ik er wel een keer wat mee doen. Misschien als ik na de expositie in een dip beland omdat er niets meer gemaakt hoeft te worden. 🙂

  • Ja, ik denk dat je altijd wel een keer gewoon een hoofdstuk mee kan pakken als je in een dipje zit. Voor mij werkte het heel erg om het hele boek precies te volgen, maar dat is natuurlijk geen vereiste 😉
   (ik ben echt enorm benieuwd naar je expositie en ik hoop zo erg dat ik dan kan!)

 2. Yes! Creativiteit kun je leren, ik kreeg het bij mijn eerste college te horen. Er zijn genoeg (saaie, haha) technieken voor. Maar sowieso kun je het stimuleren en aanwakkeren, natuurlijk ook op hele leuke manieren. Leuk om te lezen dat het boek je zoveel inspiratie heeft gegeven, ik ben benieuwd naar wat we mede daardoor hier nog allemaal kunnen gaan lezen 🙂

 3. Geweldig boek en geweldige methode (al vind ik de Nederlandse vertaling van het boek wel wat te suffig en bloemrijk)! Heel knap dat je de weken in je eentje hebt doorlopen, dat lukt maar weinigen. Ik heb het zelf met een groepje mensen gedaan, of eigenlijk zelfs twee keer. We kwamen wekelijks bij elkaar om de opdrachten te bespreken en onze bizarre anekdotes en schijnbaar toevallige gebeurtenissen te delen. Vooral die eerste keer had het een grote impact op me.

  • Ik vond de Nederlandse vertaling ook niet echt top, maar het boek was te goed om ermee te stoppen 😉 Wat een leuk idee zeg, om dat zo met een groepje te doen! Ik deelde het gewoon met iedereen die het wilde horen, maar het is denk ik handiger als mensen ook werkelijk weten waar je het over hebt, haha!

   • Ja precies, je gaat dan zo’n beetje door dezelfde processen, het is super om dat te kunnen delen. En ook fijn dat er dan mensen zijn die weten waar je het over hebt, als je het hebt over ochtendbladzijdes en kunstenaarsafspraakjes 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s